Buurtbemiddelingsgesprek

Ik wil dit weer met jullie delen, gewoon omdat het mij toch echt even weer op mijn eigen plek heeft gezet….

Ik mocht gisteren bij een buurtbemiddelingsgesprek zijn. Een buren probleem welke al 2 jaar aan het sudderen was. Waarbij de gemeente Vlissingen besloot dat zij geen gesprekspartner meer wilde zijn en dus de organisatie Buurtbemiddeling, de opdracht gaf om te gaan bemiddelen.

De dames van de buurtbemiddeling hadden al een eerste gesprek met alle partijen apart gehouden en hebben toen alle partijen uitgenodigd op neutraal terrein voor een gesprek. En ik mocht mee om mijn vriendin te steunen en zou een en ander opschrijven, omdat er in het verleden toch al wat mondelinge afspraken ineens werden ontkend of gewoon niet nageleefd.

We hadden in Ter Reede afgesproken en ik kwam heel joviaal aanlopen en heb alle partijen een hand gegeven. Ik merkte toen wel dat één van de buren eigenlijk een beetje ongemakkelijk werden van mijn aanwezigheid. Ik had een hand gekregen van de buurman en hij werd er eigenlijk een beetje rood van. Ik had er nog niet echt een gedachte bij.

De gespreksleidster begon het gesprek met mij er eigenlijk op te wijzen dat ze er niet van gediend was dat ik iets zou opschrijven. Het was namelijk geen echt bemiddelingsgesprek maar een brainstormsessie en daar hoort dan bij dat iedereen open moet kunnen praten. Ik heb aangegeven dat ik geen woordelijk verslag wil maken, maar slechts wat aantekeningen wilde maken gaande het gesprek, omdat er toch soms wat dingen zijn die we vergeten. Maar mevrouw wilde dit niet. De buren spraken zich ook uit dat zij juist wel wilde dat er iets opgeschreven werd, omdat ze al vaak teleurgesteld waren. Niemand had er iets op tegen als ik een en ander zou opschrijven, maar mevrouw was niet te vermurwen… en zou ik het toch opschrijven dan zou het gesprek beëindigd worden. * Wenkbrauwen omhoog en oké*.

De buren en de andere partij kwamen in ieder geval wel tot een gesprek, waarbij ik het niet zo prettig vond dat de gespreksleidster eigenlijk niet wilde horen wat de buren te berde brachten. De emoties en de gevoelens werden aanvankelijk dan ook niet erkend door haar en eigenlijk verliep het gesprek erg stroef. Het ging zelfs zo ver dat ze iemand bijna verzocht om dan maar het gesprek te verlaten, toen er geopperd werd dat het leek alsof het gesprek nergens naar toe aan het leiden was. Gelukkig is die persoon blijven zitten en kon ze haar vragen en opmerkingen verder goed plaatsen naar de andere partij toe. Er werd geluisterd en gesproken en dit was echt een overwinning van de partijen zelf en niet dankzij de inzet van de Buurtbemiddelingsdame….

Goed waarom was ik dan toch nog zo van slag van dit gesprek?

Omdat de buurman die aan tafel zat, samen met zijn vrouw, mij anderhalf uur heeft genegeerd, niet naar mij gekeken en zich duidelijk aan het inhouden was toen hij bepaalde overlast zaken aan het uiten was. Het was dat ik duidelijk daar aan zijn kant zat, maar hij en zij waren duidelijk niet gecharmeerd van mij.

En ja ik weet ‘welcome to the real world’ maar dit was voor mij de eerste keer dat ik zo’n duidelijke aversie voor de donkere medemens niet kon doorbreken. Dat het eigenlijk een beetje pijn deed… ik was er van door onthutst…. Ik heb aan het eind van haar dan wel een hand gekregen maar hij weigerde deze keer, keek me niet aan en deed zijn jas aan, draaide zich weg en liep weg… wauw… ik bedoel auw…

Ik had wel achter hem aan kunnen rennen en vragen om de hand, maar ik was eigenlijk perplex en vroeg mij af… komt dit doordat ik nu voortschrijdend meemaak en inzie hoe de aversie voor de donkere mens in alle lagen voorkomt…Ik bedoel ik weet het altijd te doorbreken en mensen te laten inzien dat ik ook een mens ben… maar nu… ik weet het niet…

Wie kan mij helpen of wie wil mij helpen om de onthutsing kwijt te raken?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s