Presentatie Porthos 3e kwartaalrapportage

Ik wilde hier eigenlijk niet weer een klaagzang over Porthos schrijven, maar ik ben gisteren aanwezig geweest bij een openbare zitting van de regionale commissievergadering te Domburg. En daar was een presentatie van de derde kwartaalrapportage van Porthos.

Goed er werd een en ander verteld over het ICT systeem wat nog steeds in ontwikkeling is. En dus ook nog steeds te maken heeft met kinderziekten.

Er werd verteld over het telefoonsysteem, waarbij werd verteld dat de wachttijden nu zouden zijn verminderd naar 2 minuten. Er waren nog wel wat probleempjes ook daar geweest, maar dat zou de afgelopen tijd maar 2x zijn voorgevallen… (denk dat ik dan op dat moment net aan de telefoon hing. En een collega van mij ook… waarbij 14 minuten geklokt zijn). Er werd nog verteld dat ze 80 telefoontjes per dag te verwerken hebben en dat er nu, met de vragen over Vervoer, er zelfs een piek was van 240 telefoontjes per dag (hoeveel van deze telefoontjes terugbellers waren, tja dat kon niet opgemaakt worden uit het systeem…….). Maar wordt gezegd dat ook in deze gevallen er gesproken kan worden over aanvaardbare wachttijden ( wordt voor mij niet duidelijk voor wie ze aanvaardbaar zijn, maar dat terzijde)

Er werd gesproken over overgangsteams die zich bezighoudt met PGB (persoonsgebonden budget) en ZIN (zorg in natura). Het overgangsteam van Middelburg is klaar om aan de slag te gaan. Op de vraag hoe het nu zit met de privacy van de cliënten… Dit naar aanleiding van een uitzending van Monitor, de dag ervoor, en het feit dat er dus om medische gegevens wordt gevraagd terwijl de beoordelaar vaak niet BIG-geregistreerd is en dus de kans groot is, dat de informatie verkeerd geïnterpreteerd wordt. Dan wordt gezegd, wij willen de medische gegevens alleen maar weten om te achterhalen waarom de PGB niet makkelijker omgezet kan worden naar ZIN??? Zij hoeven geen BIG-registratie te overleggen, omdat zij enkel en alleen TOEGANG zijn????

Hier had ik het dus even moeilijk mee, want om een PGB-casus goed te kunnen beoordelen moet je toch aardig wat kennis in huis hebben. En als we het aan de hand van een medisch verleden c.q. noodzaak willen beoordelen, dan toch het liefst door iemand die BIG-geregistreerd is, die de medische onderbouwing snapt en kan beoordelen? En dan zeggen wij hoeven dit niet, want wij zijn Toegang… maar jullie beoordelen wel of iemand zijn recht op PGB kan behouden… er wordt wel door iemand van Toegang beoordeeld of ZIN niet makkelijker (lees zuiniger) is dan een PGB. PGB is een recht, nog altijd en als je nu als beleid doorvoert dat dat recht niet meer van toepassing is, omdat er een Algemene Voorziening is die jullie net zo handig vinden….gebaseerd op het oordeel van iemand die eigenlijk niet weet waarom, hoe en waarvoor de PGB ingezet wordt…. nou hou je als burger dan maar vast.

Voor de zin en onzin wat mensen verteld wordt verwijs ik iedereen graag naar de site van Hans van der Knijff… volg hem via Twitter en laat je goed informeren voor je je laat afschepen door iemand van het PGBteam van Porthos. Maar goed we gingen verder…

Er wordt verteld dat er nog altijd gesprekken worden gevoerd met de huisartsen… nou geloof me die zijn niet zo happig om hun gegevens te delen, juist omdat ze bang zijn dat hun gegeven informatie verkeerd geïnterpreteerd en dus verkeerd gebruikt wordt en de vertrouwensbreuk compleet is. Ze zeggen we maken gebruik van psychologen en psychiaters, maar juist die personen zijn moeilijk te vangen (Emergis zoekt nog steeds), dus met welke werken jullie dan… daar heb ik geen antwoord opgekregen….

Dan nog een opmerking waar mijn haren van overeind gaan staan… ze zijn van plan om mogelijk te maken dat ALLE Jeugdigen in Zeeland bezocht worden? Waarom willen ze dit? Wat is het doel hiervan? Wat moet er dan verteld, beoordeeld worden? Ze leggen nu 300 huisbezoeken per kwartaal af, waar ze een doel hadden van 480 huisbezoeken, dit is niet behaald dit doel.

Er zal een afschaling komen van de basisteams van maatschappelijk werk en van de Frontoffice… Waarom??? De frontoffice gebruiken nu de ZRM’s (zelfredzaamheidsmatrix) om de casussen te verdelen binnen de gebiedsteams. Maar door het gebruik van de ZRM’s ervaart het Routeteam weer een toename aan casussen. Waarbij de werkers nu geschoold worden om meer met Dwang en Drang te werken. De familienetwerkberaden worden gebruikt om het netwerk te activeren om de zorg voor hun ouder sneller op zich te nemen.

Ze geven aan dat er maar 4 formele klachten binnen zijn gekomen, waarvan maar 2 legitiem zijn en nog in behandeling???

En tenslotte dat aan het eind van de dag, wanneer de callcenter centraal wordt afgesloten, dan komen de werkers samen en inventariseren waar de meeste vragen van die dag over gingen. Deze komen op de website te staan onder FAQ (frequent asked questions)

Ik ben bang voor de ZORG in Zeeland….op Walcheren… want er wordt veel beslist, veel gesproken maar eigenlijk verbeterd er niets…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s