Bijstand in Natura

Naar aanleiding van het Vragenuurtje van de Tweede Kamer en de wijze van beantwoording door Staatssecretaris Klijnsma, was ik benieuwd naar de Bijstand in Natura waar ze over spraken.

Het kwam er op neer dat in oktober er gesprekken zijn gevoerd over de opvang van vluchtelingen met een verblijfstatus. Zij worden mogelijk opgevangen in containers en voormalige kantoorpanden, hiervoor hoeven ze dan geen huur te betalen en hebben dan ook geen recht op huurtoeslag of dergelijk. En krijgen dus een lagere uitkering.

Op dit moment krijgt een vluchteling dus de volgende financiële zorg (bron: rtlnieuws)

  • Vluchtelingen ontvangen zorg in door de overheid gereguleerde asielzoekerscentra. Iedere volwassene krijgt een wekelijkse toelage van 44 euro voor voedsel en 13 euro voor overige uitgaven (= € 228,– per maand)
  • Zij mogen tot 14 euro per week verdienen met werkzaamheden in de centra. Vluchtelingen mogen tot 24 weken per jaar werken buiten de opvang. Een deel van hun salaris gaat terug naar het azc ( hoeveel dit is heb ik niet weten te achterhalen).

Er zijn dus geluiden opgedoken dat de regering aan het bedenken was of de Bijstand in Natura-constructie voor alle uitkeringsgerechtigden in Nederland ingezet kon worden. Dit was de angst en daarom besproken in het vragenuurtje. Maar ik vond dat staatssecretaris Klijnsma een beetje om de hete brij aan het draaien was en ik was dus nu toch wel nieuwsgierig naar WAT die Bijstand in Natura nu inhoudt, zeker gezien men zei dat het hier om een sober en rechtvaardige uitkeringsvorm betreft…kriebels in mijn nek bij deze woorden….

Ik ben terecht gekomen in de eerste plaats op de site van Judex advocaten die de volgende uitleg gaf;

Bijstand in natura

Soms is het niet verantwoord om bijstand in geld uit te betalen, omdat er sprake is van bijvoorbeeld grote dreigende schulden of omdat bijvoorbeeld dakloosheid dreigt. Er wordt dan bijstand in natura verleend.

Deze kan bestaan uit:

  • woonruimte (incl. vaste lasten)
  • verzekeringen (ziektekosten en WA)
  • duurzame gebruiksgoederen (wasmachine, koelkast enz.)
  • kleding en etenswaren

De kosten van de verleende bijstand in natura wordt afgetrokken van de uitkering. De hoogte van de uitkering is dan tenminste zo hoog als de zak- en kleedgeldregeling voor mensen die in een inrichting verblijven. De hoogte van de uitkering is voor een alleenstaande of een alleenstaande ouder per 1 januari 2012  € 296,25 euro per maand en voor een echtpaar (als beiden in een inrichting verblijven) € 460,79 euro per maand.

Kan iemand mij wat wijzer maken….

Ik bedoel als ik het zo lees dan wil ik graag weten wat je dus nog van die € 296,25 moet betalen als de rest in natura wordt uitgekeerd. Ik bedoel hou je dit over of moet je dit juist inleveren? En als ik die moet inleveren wat blijft er dan over? Waar is de grote adder in dit verhaal? Ik stel de vraag en snap het dus niet…

Mijn hele gevoel zegt mij dat de bijstand in natura, uitgevoerd door een gemeente iets destructief is voor haar burgers. Maar stel dat die € 296,25 het bedrag is wat over moet blijven voor een mens om te leven… dus als zakgeld per maand, dan zou het wel iets kunnen zijn… Of zitten er voorwaarden aan wat je mag doen met dat geld?  Ik fladder van heel positief denken, naar heel negatief denken. Want als het bedrag dus in zijn geheel wordt afgetrokken van de uitkering, wat niet anders kan, want de bedragen voor wonen, kleding, verzekeringen is al zoveel hoger als die € 296,25… hoe moet een persoon dan leven?

Kan iemand mij wijzer maken?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s