Uit de praktijk

Ik wil jullie meenemen met een casus waar ik gewoon erg blij van ben geworden….

Ik heb een moeder als cliënte gekregen die op zoek was naar hulp / ondersteuning bij het vinden van financiële middelen om haar dochter naar school te laten gaan. Na een jaar thuiszitten kon ze eindelijk starten op een opleiding naar haar keuze, in mei kon ze zich inschrijven en toen bleek in juli ineens de nieuwe wetgeving van start te zijn gegaan.

Moeder is eerst naar Orionis gestapt met de vraag of het mogelijk is om Bijzondere Bijstand te krijgen. Dit om de kosten die haar dochter moet maken qua boeken, schoolgeld en de 1e 2 maanden te kunnen overbruggen. Het feit wil namelijk dat haar dochter eind juli 18 jaar oud zou worden. Bij het aanvragen van studiefinanciering gaat de regel in: ‘Ben je nog geen 18, dan krijg je studiefinanciering vanaf de 1e maand van het 1e volledige kwartaal van je studie (meestal oktober). Ze betalen uit aan het eind van elke maand.‘ (bron site Duo). Dus tot november een financieel probleem. Ook gezien het feit dat haar dochter buiten de eigen woonplaats ging studeren werd dit echt een probleem.

Orionis wees de aanvraag af. Eigenlijk zonder naar de achtergrond te kijken van de aanvraag en met de mededeling dat de dochter het afgelopen jaar best wel had kunnen sparen want had toch de wens om te studeren… dus moest weten dat de kosten zouden komen. En dat dochter in de gemeente waar ze zou gaan wonen dan maar een beroep moest doen op de Bijzondere Bijstand aldaar.  Hierbij gewoon voorbij gaan aan het feit dat het een harde en uiteindelijke goede strijd van de dochter is geweest om de motivatie weer te vinden om überhaupt weer te kunnen denken aan studeren, buitenshuis bezig te zijn en zichzelf weer te zien als een waardevol persoon voor de maatschappij. Dat er voorbij wordt gegaan aan het feit dat er toch eerst een adres dan moet zijn in de nieuwe gemeente, maar dat dit niet kan als er geen geld is voor de borg en de eerste huur. Zo verzand iemand dus in een vicieuze cirkel, waar dus niet tot een oplossing gekomen wordt. Mijn vraag hierbij was, waar is de menselijkheid gebleven, waar is het maatwerk gebleven wat er geboden moet worden en waarom wordt moeder op die manier gewoon afgeserveerd?

Goed moeder heeft verschillende organisaties en instellingen benaderd omdat zij het toch niet zo ver zou kunnen laten komen dat haar dochter nog een jaar thuis zou zitten en dieper weg zou zakken, wat zou resulteren in het aanvragen van een uitkering, omdat moeder haar toch ook niet financieel kan ondersteunen. Moeder is zelfs zo ver gegaan dat zij de wethouder heeft getracht te bereiken, meneer Stroosnijder, maar die vond de zaak blijkbaar niet schrijnend genoeg om een antwoord te vervaardigen.

Vanuit Orionis is er wel nog een gesprek aangevraagd voor moeder bij het RBL (Regionaal Bureau Leerlingzaken), waarbij eigenlijk duidelijk werd dat er wel degelijk door beleidsmedewerkers en een team is gesproken over haar zaak. Maar men vond dat er voldoende onderzoek was gedaan naar de achtergrond van dochter en dat men bij zijn standpunt bleef. Moeder kon geen aanspraak doen op de Bijzondere Bijstand ter ondersteuning van haar dochter. Let op het ging hier dan sowieso om een bedrag van       € 575,– en het was bekend dat bij een andere casus een overbruggingsbedrag ( want daar gaat het hierover) van € 1300,– wel is toegekend??!!! Wat bij ons een gevoel van willekeur oproept en eigen handelingen van de werker tegenover je. Het RBL kon overigens verder ook niets voor moeder betekenen, omdat haar dochter een HAVO-diploma bezit en daarmee dus over een startkwalificatie.

Stichting Leergelden was ook voor moeder aan de slag gegaan, maar ook zij konden niets meer voor haar doen op het moment dat de dochter dus 18 jaar oud werd. Handen in het haar… Er wordt verder door de gemeente niet mee gedacht in oplossingen, maar enkel gekeken naar onmogelijkheden en het houden van de hand op de knip.

Ik ben toen op een zoektocht gegaan naar een fonds waarbij ik er, de goden zij dank, één heb weten te vinden die WEL met ons wilde meedenken. En nu na 2 weken bikkelen en zorgen dat alle informatie die ze wilden hebben, ook duidelijk overgebracht kon worden en verstuurd…. Is er een bedrag loskomen voor de boeken, het schoolgeld en de eerste 2 maanden huur en borg….

Gisteren een overdracht van het geld gedaan, alles weer op papier, maar het meisje kan dit weekend verhuizen, kan maandag starten op school en mijn dag is gewoon weer goed en mijn geloof in hulp weer hersteld.

Ja dit is wat ze wilden met de invoering van de Participatiewet, mensen moeten zelf op zoek gaan naar hulp en hulpmiddelen. Maar ik geloof dat de gemeenten zich hier dan heel makkelijk van hun verantwoordelijkheid jegens de burgers afmaakt. Want er wordt gezegd, wij bieden maatwerk, maar het blijkt dat men toch snel mensen wegzet in een bepaalde hoek en een afwijzing gemakkelijk uitgesproken is. Jammer maar goed daarom knokken we dus wat harder… en zullen we zeker nog over de bejegening van burgers door Orionis gaan praten met de wethouder of beleidsmakers. Want daar merk ik toch steeds meer dat ze daar steekjes in laten vallen.

Hoera,-het-is-gelukt!---markeerstift-MAP-Muller wenskaarten.nl-30

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s