Orionis zoekt klachten…

Orionis zoekt klachten over

budgetbeheerders

VLISSINGEN

Orionis Walcheren opent een tijdelijk meldpunt voor klachten over budgetbeheerders, beschermingsbewind en bureaus die ondersteunen bij het oplossen van schulden.

Aanleiding zijn aanhoudende berichten over misstanden. Van zo’n 5500 Zeeuwen worden de financiën geregeld door een bewindvoerder, blijkt uit cijfers van de rechtbank. Daarnaast is er een grote – en door de crisis groeiende – groep Zeeuwen die buiten het toezicht van de rechter om zijn geldzaken laat regelen door een budgetbeheerder.

De afgelopen vijf jaar is het in Zeeland een paar keer voorgekomen dat een bewindvoerder vanwege wantoestanden ontslagen is, dan wel op dringend verzoek van de rechtbank zelf ontslag heeft genomen. Een oproep op de Zeeuwse Facebookpagina ‘Ik ben op zoek naar!’ leverde in een paar dagen tijd meer dan 150 reacties op van Zeeuwen die ervaring hebben met bewindvoering en inkomensbeheer.

Een groot aantal mensen waarschuwt voor bureaus die in Zeeland werkzaam zijn en hen dieper in de problemen hebben geholpen. De branche zelf erkent fouten, ‘maar dit is ook wel een heel lastige doelgroep die heel veel klaagt’. Schattingen lopen uiteen van tien tot veertig procent terechte klachten. Ook bij de Sociale Cliëntenraad Walcheren wordt regelmatig geklaagd. “Maar tot een officiële aanklacht komt het meestal niet. Het gaat vaak om mensen die al overspannen zijn door alle problemen waarmee ze kampen, of juist in de problemen zijn gekomen doordat ze niet goed zijn in papierwerk. Laatst had ik een mevrouw die wel een klacht wilde indienen, maar afhaakte toen ze het klachtenformulier moest invullen. Dat was veel te ingewikkeld voor haar”, zegt Edwin Bouwens van de Sociale Cliëntenraad.

Orionis Walcheren vermoedt dat de drempel om een klacht in te dienen te hoog is. Het hoopt met het tijdelijke meldpunt meer inzicht te krijgen. Niet alleen de cliënten zelf, ook hun belangenbehartigers kunnen melden. Dat kan via het klantencontactcentrum (0118-432700), via de mail (meldpunt@orioniswalcheren.nl), http://www.orioniswalcheren.nl of per post: Postbus 1, 4380 AA Vlissingen. Het meldpunt blijft één maand open. Melden kan niet anoniem, maar de gegevens worden niet zonder toestemming gedeeld met degene over wie wordt geklaagd.pagina 12 en 13: Ik wil weten: waar is mijn geld nu?

De afgelopen vijf jaar is het in Zeeland een paar keer voorgekomen dat een bewindvoerder vanwege wantoestanden ontslagen is.

Bovenstaand stukje heb ik zo uit de PZC van 25 juli 2015 overgenomen…. en ik moet zeggen wat ik lees zorgt dat ik rillingen over mijn rug krijg…. Rillingen van boosheid moet ik zeggen hè, omdat ik het grofweg schandalig vind dat mensen die al aan de noodbel trekken, dan ook nog eens verder in de shit geholpen worden door incompetente lieden.

Ik ga gewoon stapsgewijs met jullie dit stuk doornemen en mijn vragen er bij stellen. Waarbij ik aan wil geven dat ik ook maar gewoon een mens ben, met mijn eigen levenservaringen en dus ook mijn eigen vragen. Maar als jij andere vragen of opmerkingen hebt, dan wil ik ze graag horen….. Samen Staan We Sterk…

“maar dit is wel een doelgroep die heel veel klaagt”… deze zin die dan uitgesproken wordt. Ik ben van mening dat het klagen komt doordat men niet mee genomen wordt in het proces. Men lijkt het van de schuldenaren over te nemen. Te zeggen dat zij het wel voor hun gaan regelen, maar houden ze verder buiten alle stappen die ze nemen om het proces op te lossen. Onzekerheid roept klagen op…

“Orionis vermoedt dat de drempel om een klacht in te dienen hoog is” Nou DAT is de understatement of the year….. En om nu een klachtenlijn in te schakelen die maar een maand ( ja mensen een maand in de vakantieperiode) werkzaam is, werkt ook niet drempelverlagend. En als ik dan op de site van Orionis zelf kijk, wat doen ze met de klachten? En gaat het dan ook over de klachten die mensen hebben over de werkwijze van de eigen budgetbeheerders van Orionis zelf? Want dat lees ik dan weer niet terug in onderstaand stukje van de site van Orionis.

Wat doen we met de meldingen?
Doel is het in beeld brengen van misstanden van en klachten over commerciële bureaus die voor Walcherse klanten budgetbeheer en beschermingsbewind uitvoeren. De meldingen die wij ontvangen worden door ons gebundeld en we maken een rapportage.
Er wordt in ieder geval (anoniem) teruggekoppeld naar de betreffende bureaus, branchevereniging, gemeentelijke organisaties en de politiek.
Ze maken een rapportage, koppelen dit terug en wat gebeurd er dan naar de burgers toe? Want het meldpunt is maar een maandje open, tot 24 augustus. Als er maar een paar mensen reageren, want eigenlijk zullen er toch wel vele zijn die geheel en al klaar zijn met ALLES rondom hun budgetbeheerder… dan zijn er maar een paar klachten binnen gekomen en is het probleem niet zo groot? Een gevalletje Case Closed?
Daarom doe ik dan ook een oproepje hier…. laten we deze kans niet voorbij laten gaan. Als jullie hulp nodig hebben om je stem te laten horen, maak een afspraak met mij of wend je tot de Sociale Cliëntenraad Walcheren.
Samen Staan We Sterk….
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s