Pleegouders

Het is een stokpaardje van mij, het gaat mij aan het hart…

Ik wil eerst beginnen met het feit dat ik dus niet zo goed in staat zou zijn om zelf een pleegouder te zijn van kleine / jonge kinderen. Ik weet dit van mezelf omdat ik de kinderen in mijn hart zou opnemen en dus heel moeilijk los zou kunnen laten. Dit zou niet eerlijk zijn tegenover de kinderen en hun ouders omdat ik met zeer gemengde gevoelens zou opkijken naar de terugplaatsing van de kinderen.

En daar gaat het bij mij dus fout en in mijn ogen bij veel pleegouders. Ik heb in het verleden veel pleegouders mee gemaakt die eigenlijk adoptieouders zijn. Ik bedoel, als adoptieouder moet je een lange weg afgaan voordat er überhaupt een kind bij jullie geplaatst wordt…. en als pleegouders… nou zeker als je je opgeeft als crisispleeggezin, dan heb je ineens zomaar heel snel een kind onder je hoede. En vaak blijkt ook voor hun dat het hart opengaat en de wens om het kind in het gezin te houden heeft vat gekregen op de handelingen.

Want vaak kan een pleeggezin het kind inderdaad veel meer bieden als het biologische gezin… vaak hebben zij hun zaken veel beter op orde als de ouders van het kind. Maar we gaan voorbij aan de eerste wens van de ouders en het kind, een hersteld gezinsleven met elkaar…. En dan hoeft het plaatje niet altijd te kloppen, de ouders hoeven niet een perfect rolmodel te zijn, want we vergeten dat ALLE ouders blijven leren over en met hun kinderen. Dat de gebruiksaanwijzing niet meegegeven wordt bij de geboorte, maar tijdens het leven met elkaar vorm krijgt.

Ik krijg hele erge kriebels van een opmerking als dat kinderen bij het pleeggezin nu een eigen leventje hebben opgebouwd met vriendjes en vriendinnetjes, dat terugplaatsing geleidelijk moet, omdat dit traumatiserend zou kunnen werken, dat het toch beter is voor de rust van het kind om een eigen kamer te hebben ( soms hebben de biologische ouders niet het bezit van een groot huis, waardoor kinderen een kamer moeten delen. Dat hebben we zelf in het verleden toch ook gedaan, heeft dit slecht voor ons uitgepakt?), dat ouders de kinderen niet zo goed zouden kennen, omdat die het druk hebben met werk enzo…..

Dan zijn de contactmomenten met de kinderen steeds minder frequent, ook omdat dit het ritme van het kind zou verstoren. Dan wordt het steeds duidelijker hoe onevenredig de financiële en materiële zaken verdeeld zijn tussen de pleegouders en de ouders… En na alle problemen die er rondom een uithuisplaatsing zijn ontstaan, kan het zijn dat de biologische ouders zich ineens schuldig gaan voelen, zich gaan afvragen of zij hun kind wel iets aan kunnen bieden anders dan liefde?

Biologische ouders moeten zich realiseren dat de loyaliteit van het kind naar hen, dat de wens om samen met de biologische ouder te zijn bijna altijd allesoverheersend is, dat het weten van en het zijn bij je afkomst, helpt om te groeien tot een evenwichtig persoon. Een hulpverlener moet in principe altijd met het biologische ouder kijken naar de mogelijkheden van deze ouder,  naar een ondersteuning van deze ouder om het kind op een goede manier op te vangen en te begeleiden naar volwassenheid. De pleegouder zou een stap terug moeten doen en altijd aan het kind duidelijk moeten maken dat het niet erg is om terug te willen naar je vader of moeder…. dat er dingen geleerd moeten worden om te zorgen dat het leven samen met je ouder weer goed gaat… Dat de ouder ook wordt betrokken in het dagelijkse leven van de pleegouders met het kind. De ouder moet de kans krijgen om te oefenen, om te leren, om te weten dat het kind weer een deel zal uitmaken van zijn of haar leven….

Ik ben zeker niet tegen pleegzorg, maar wel tegen pleegouders die in principe adoptieouders zijn…. want deze inzet betekent alleen dat er op het einde alleen maar verliezers zijn…. Maar dat is mijn mening….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s