Een relatiecoach, wat is dat nou

Bij het woord relatiecoach, gaan bij vele mensen de haren al recht overeind staan. Dan komen er gedachten op als, ‘wat kom jij je nu met mijn relatie bemoeien?’  of ‘wij hebben een hele goede relatie, daar heb ik niemand anders bij nodig’… Ik moet zeggen het kan bedreigend zijn, maar in de context van mijn houding ten opzichte van dit vak wil ik graag het een en ander verduidelijken.

diagram-relaties

Een relatiecoach in mijn zin van het woord is een coach die samen met je kijkt naar alle relaties die jij kunt hebben in je leven, dus de relatie met je baas, je geliefden, de buitenwereld, je fantasiewereld, je collega’s, je klasgenoten, je mede-weggebruikers, jezelf. Als je zelf vind dat je op één van de relatievlakken stil bent komen te staan, dat je even niet meer weet hoe zaken op een rijtje gezet kunnen worden, dat je het geloof in jezelf en in je eigen handelen een beetje kwijt bent, dan kan je dus jezelf wenden tot een relatiecoach.

Een relatiecoach zal trachten om in ieder geval weer een lijn in je gedachten te krijgen, zal proberen om de chaos die er in je hoofd heerst samen met je te ordenen. Een relatiecoach zal voornamelijk naast je staan, dit omdat de motto van een relatiecoach het volgende is; ‘JIJ bent de expert van je eigen leven’ en ik kan dan wel met mooie plannen komen, maar de oplossingen zitten IN jou, de stappen dien jij te nemen. Met een relatiecoach kun je leren om te ondervinden welke stapsoort bij jou past… de dribbel, het huppeltje, de snelwandeling, de stapvoorstap, het dansje, de twijfelstap of de pas op de plaats.

Verder kan een relatiecoach ook heel goed met een groep werken. Je team, je collega’s, je bedrijf. Want elk produkt, elke methodiek, elke succesvolle handeling valt of staat bij het goed kunnen interpreteren of lezen van de onderlinge relaties met elkaar of tot het beoogde eindprodukt. Hoe trots ben je op je team, op je produkt, op je methodiek? Een relatiecoach kan hier samen met de groep, met de collega’s helderheid in krijgen. Een relatiecoach kan samen met jullie de groepsprocessen herkenbaar maken en leren gebruiken tot verbetering van de relaties en de werksfeer. Tot de verbetering van het imago van je eigen produkt of methodiek.

En ten slotte kan een relatiecoach er zeker toe dienen om je eigen relaties met je geliefden, je vrienden, je kennissen onder woorden te brengen en te weten hoe je er energie uit blijft krijgen om te zorgen dat deze relaties je helpen om te groeien. Om te bloeien en te stralen binnen deze relaties is het soms nodig om een buitenstaander met een frisse blik toe te laten, zodat deze jouw eigen wijsheid en kennis over de relaties daarvoor in kan zetten.

Dus een relatiecoach is zeker niet eng, zeker niet bemoeierig, zeker geen indringer, maar moet je echt zien als die coach die naast je staat en je af en toe dat duwtje geeft om je dromen waar te maken!

Groeten van mij!!!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s