Participatiewet – Jeugdzorg

Ik wilde er eerst niet over schrijven maar ik moet moet moet van mezelf.

In de nieuwe vorm van Jeugdzorg staat veiligheid hoog in het vaandel, veiligheid van de maatschappij, veiligheid van de jongere, veiligheid van het gezin. En juist bij dat laatste zijn alle alarmbellen bij mij gaan rinkelen, want wat is in de wet en in de ogen van de ambtenaar veiligheid van het gezin?

Ik ga een casus voorleggen;

Stel je bent een alleenstaande moeder met 4 kinderen. Het oudste kind verzeilt in de puberteit, hangt wat rond met verkeerde vrienden, haalt dus ook wat rottigheid uit. En de wijkagent heeft je kind op de korrel en meldt hem dus aan bij Jeugdzorg, nieuwe stijl, dan komt er een dossier van je kind. Met dit dossier gaan verschillende partijen zich bemoeien want.. en hier start mijn horror… nu wordt je gehele gezin onder handen genomen. Dit omdat het gedrag van je oudste zoon ‘besmettingsgevaar’ oplevert voor je 3 andere kinderen. Dit wil zeggen dat het gehele gezin dan onder een soort van curatele komt te staan en worden dus al jouw handelingen onder een vergrootglas geplaatst.

Als je als moeder dan een keer je dag niet hebt, of de andere kinderen hun dag niet hebben en toevallig komt er zo’n persoon bij jou langs om je gezin te bekijken, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Die persoon is dan binnen en er kan dan begonnen worden met dwang en drang om de normen, waarden en gedragingen zoals in een leerboek beschreven werd ooit, bij jouw gezin op te leggen. En werk je niet mee, heb je je dag niet, dan kan met het opleggen van sancties die mogelijk ook komen in de vorm van het korten op je toeslagen of je inkomen, een druk op je uitgeoefend worden. Er kan dan gedreigd worden met het opstellen van een rapportage waarin uitgelegd worden dat je opvoedingscapaciteiten te wensen over laten, want je verwijderd niet je oudste zoon en zorgt daardoor dat er een besmettingsgevaar dreigt.

Waarbij voorbij gegaan wordt dat je zoon nu pubert, dat de andere kinderen juist wel goed draaien maar waarbij een sanctie of een uithuisplaatsing ook zeker zorgt voor een gevoel van onveiligheid bij je kinderen, wantrouwen bij jou. Geen enkel kind is hetzelfde, geen enkel gezin eender en kansen dienen gegeven te worden omdat er voor geen enkele situatie een uitgeschreven handleiding bestaat.

Dwang en drang, ik weet het sommige gezinnen lijken onbereikbaar voor hulpverlening maar met dwang en drang worden ze ook daadwerkelijk onbereikbaar. Want in mijn ogen kan je een gezin niet afrekenen op het gedrag van één. Mijn advies zou dus zijn om zulke ambtenaren niet binnen te laten, om op een andere manier wel hulp te vragen en te accepteren, maar dat dit niet gaat door instanties bij je gezin toe te laten. Want zo is het dan ook, als ze niet binnen komen bij het gezin, dan kunnen ze ook niet beginnen met dwang en drang. Als ze het hebben over je oudste zoon, dan zorg je dat je overal mee naar toe kan, naar gesprekken met instanties die zich bezig willen houden met je zoon en als ze het hebben over je andere kinderen of over jou en je man, dat je dat daar dan wil toelichten, maar dat je geen bemoeienis wilt met hen, want het is je oudste zoon die lastig is toch?

Ik ben levensbang voor ambtenaren die het goed bedoelen maar de plank zo keihard misslaan! 2015 gaat een jaar zijn waarin we gaan merken hoe verhard de maatschappij is geworden. In 2015 gaan we merken hoe ver de plannen van deze regering van de werkelijkheid afstaan. 2015 het jaar dat hopelijk mensen niet bang zijn om hun stem te laten horen als er dingen misgaan, want ben niet pessimistisch ingesteld, maar voel aan mijn theewater dat het alleen maar fout kan gaan…. De gemeenten zijn er helemaal nog niet klaar voor, hoe hard ze ook blijven knikken van ja. Het is een vorm van klaar zijn met knikkende knieën, we weten dat we benen hebben, maar de knie werkt niet echt mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s