Karma

Als ik het woord KARMA op zoekt op Google, dan geeft Wikipedia mij de volgende uitleg;

Karma (Sanskriet कर्म van de wortel kṛ, Pāli: Kamma) is een begrip uit het hindoeïsme en het boeddhisme, dat letterlijk vertaald wordt als ‘handeling’, ‘actie’ of ‘daad’. In zowel het hindoeïsme als het boeddhisme omvat karma de fysieke en mentale acties van een individu die gevolgen hebben voor het leven en volgende levens door middel van reïncarnatie. In het dagelijks gebruik bedoelt men er vaak mee dat alles wat we doen, denken of zeggen weer bij ons zelf terugkomt. Karma gaat dan over zowel de daad als over het gevolg dat uit die daad voortkomt. Strikt genomen echter, verwijst karma alleen maar naar het verrichten van daden, niet naar de gevolgen van die daden. Het gevolg van een daad wordt ‘vipāka’ genoemd.

Karma en zijn gevolg worden gezien als een natuurlijk principe, een wet van “actie en reactie”. Er is dus geen God aan het werk die straft of beloont. Een goede daad heeft van nature goede gevolgen, slechte daden hebben van nature slechte gevolgen. Eigenlijk staat de wet van Karman (die het Karma regelt) boven het onderscheid van goed en slecht: dus zonder oordeel daarover. Een betere duiding is daarom dat daden met een bepaalde karakteristiek gevolgen van dezelfde karakteristiek veroorzaken.

In de religies die van reïncarnatie uitgaan (boeddhisme, hindoeïsme, jainisme) strekt het begrip karma zich uit over het huidige en alle vroegere en latere levens. Het resultaat van de daden die men nú doet, kan in dít leven óf in een volgend leven terugkomen. Hetgeen ons overkomt is het resultaat van een actie die we in het huidige of een vorig leven uitgevoerd hebben, en we zijn in staat om nieuwe daden te verrichten die het resultaat van oude daden beïnvloedt. Ieder individu is door zijn daden zelf verantwoordelijk voor zijn eigen leven, vreugde en pijn. De gehechtheid aan goede zowel als slechte daden houden de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte in stand (samsara). Wanneer men daden uitvoert zonder de gehechtheid aan het gevolg van die daden, dan zijn die daden daardoor gevolgloos. Het bestaande karma werkt dan uit en er komt geen nieuw karma bij. Door ongehechtheid aan de persoonlijke gevolgen van zijn handelingen in al zijn aspecten zal er daarom geen reïncarnatie (‘opnieuw vlees worden’) meer plaatsvinden. Volgens het boeddhisme stijgt men zo boven het persoonlijk lijden van het leven uit. Dit noemt men “uitblussing” (nirvana).

Tja een heel verhaal… wat voor mij in dit gegeven anders is, is het feit dat ik denk dat KARMA vrouwelijk is. Maar goed heb jij dat ook, dat er soms dingen in je leven gebeuren, dat er dingen worden gezegd of gedaan die je sprakeloos van woede, verdriet en met een gevoel van onrecht laat staan. En op dat moment wil je om je heen slaan, schreeuwen, klauwen en meer, maar je weet dat het nergens toe gaat leiden als je je zo zal laten gaan. Op zulke momenten zou elke actie, elk woord een gevolg hebben wat jij als godin-zijnde niet meer zou kunnen overzien. Je weet dat…je voelt dat…woedende machteloosheid…

Dan kan je alleen maar hopen op KARMA. KARMA is in mijn ogen vrouwelijk want KARMA vergeet niet, is rancuneus. En tegelijkertijd is ze rechtvaardig, geduldig en altijd, altijd, altijd in buurt voor jouw beurt… En KARMA wordt ook vaak aangeroepen door vrouwen, gaat op pad voor jou.. Soms wil je haar een handje helpen, lijkt het of ze je vergeten is. Dan is mijn tip, niets forceren, niets afdwingen, KARMA werkt, ze plant, ze observeert, ze oogst en ze is nabij, vergis je niet in haar.

Met KARMA kun je geen relatie hebben, ze komt en gaat zoals het haar blieft. Ze is als een vriendin met wie je graag je zorgen en plezier deelt. Jouw glimlach, jouw zucht van verlichting is haar beloning. Deel met mij jouw ontmoetingen met KARMA zodat ze een les kunnen zijn voor andere vrouw-godinnen…

Angelique KARMA

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s